Pokémon GO kombinerar känslan av skattjakt med klassiska gamificationelement som att levla upp, att försöka få sin samling (Pokémons) komplett (habegäret när man kan få en unik Pokémon…) och att hela tiden få belöningar för olika delmål. Spelet kommer garanterat att få en väldigt stor del av de ungdomar som suttit stilla och spelat dataspel att ge sig ut och röra på sig, vilket är precis vad de vuxna önskat, men oftast inte lyckats med. I lördags (16 juni) släpptes spelet till den svenska marknaden (tillsammans med ca 25 andra länder). Tyvärr innebar det överbelastning för servrarna och spelet låg nere ett antal timmar under eftermiddagen i går.
Jag kommer att dela upp texten i 3 delar, del 1 för föräldrar, lärare och andra som vill få en kort inblick i vad Pokémon GO är (och det kommer de flesta föräldrar och lärare att behöva veta!), del 2 för de som ska börja spela eller nyss börjat spela och som vill lära sig mer om spelet och del 3 för den som verkligen vill fördjupa sig i vilka attacker som är bäst, vad IV betyder, hur mycket XP som krävs för att nå olika levels, hur starka olika Pokèmons kan bli etc, så välj den del som passar dig bäst!
Del
Pokémon GO är en app till mobiltelefon (finns både för iPhone och Androidtelefoner) som har blivit en dundersuccé i de länder där den släppts. Man har kombinerat digital teknik med innehållet från Pokémon. Nintendos aktie har stigit med en bra bit över 50% (vilket är en ökning med över 50 miljarder!) sedan appen släpptes för mindre än 2 veckor sedan (men det är inte Nintendo som äger Pokémon GO). Appen släpptes 16 juli i Sverige. Pokémon GO använder Augmented Reality (AR), vilket i det här fallet inbär att det läggs ett datalager ovanpå Google Maps. Man går alltså runt och ser på sin mobilskärm var man befinner sig på kartan och så dyker det upp digitala föremål som man kan interagera med ovanpå kartan.
Man kan i spelet i nuläget göra tre olika saker:
- Besöka PokeStops (landmärken) som är markerade med en blå ikon på kartan. När man kommer tillräckligt nära en av dessa ändrar den utseende och man kan besöka den genom att klicka på den. Pokestops ger digitala saker som man har nytta av i spelet, t ex Pokebollar som man i spelet använder för att fånga Pokémons.
- Fånga Pokémons som man kommer i närheten av när man går (eller cyklar). Man fångar dem genom att kasta en pokemonboll på dem. Det finns många olika typer av Pokémons och en del är vanliga, en del ovanliga och en del är extremt ovanliga. Man får poäng (XP – experience points) när man samlar Pokémons. De som man inte har i sin (digitala) samling från tidigare ger mer XP än de som man redan har samlat på sig. Man vill alltså helst få tag på Pokémons som man inte har från tidigare. Man kan även kläcka ägg (som man fått från PokeStops) för att få Pokémons. Detta gör man genom att använda en digital äggkläckningsmaskin samt gå (eller cykla långsamt) 2, 5 eller 10 kilometer. Man måste ha appen igång för att få tillgodoräkna sig den sträcka man gått (eller cyklat). Man kan dock inte röra sig för fort, så att t ex åka bil eller cykla för fort fungerar inte.
- Det finns Gym där man kan träna sina Pokémons och om man tar över ett gym får man belöningar i spelet som man kan använda i den digitala affären i spelet (det går även att köpa mynt i affären för riktiga pengar). Man måste nå level 5 i spelet för att låsa upp gymmen. Det finns tre olika lag som man kan tillhöra. Dessa lag har olika färger:
Gul – Team Instinct
Blå – Team Mystic
Röd – Team Valor
Det spelar egentligen igen roll vilket lag man tillhör, men om man vill spela med sina kompisar är det bästa att man väljer samma lag (färg). Pokémon GO är nämligen ett spel som passar ypperligt att spela tillsammans och är man i samma lag kan man hjälpas åt att överta ett gym från något av de andra lagen.
I korthet kan man alltså säga att det handlar om att levla upp sin karaktär i spelet (sin pokémon-tränare) och att träna upp några av sina Pokémons så att de kan konkurrera med andras Pokémons i gymmen. För att göra allt detta måste man röra sig (promenera eller eventuellt cykla) och ju längre sträckor man rör sig, desto bättre är det i spelet!
I korthet betyder detta för dig som förälder eller lärare följande:
År 1996 – Sluta spela Pokémon och gå ut!
År 2016 – Sluta spela Pokémon och kom in!
Några saker som är viktiga att känna till:
– Olycksrisk finns när man går (eller cyklar) och tittar på sin mobilskärm. Säkerheten är viktigast, ta aldrig några risker, särskilt när du är i biltrafik eller i områden som är farliga (t ex på berg etc).
– Appen drar mycket batteri. Villl man hålla på länge gäller det att använda de energispartips som finnas (se del 2) och att ha med ett extrabatteri (en powerbank).
– De flesta som börjar spela blir ”beroende” och spelar väldigt mycket. En stor fördel med spelet är att man måste röra sig, så det handlar inte om att sitta i en stol och titta på en dataskärm, men det kan påverka andra saker om man lägger för mycket tid (och det tar tid, mycket tid) på spelet.
– De största vinsterna med spelet är all den motion som man får, att det är lätt att börja prata med andra som spelar (och det är lätt att se vilka som spelar Pokémon GO; alla stannar på samma ställen och tittar på sina mobilskärmar) och att man har roligt!
Del
Här kommer en beskrivning av saker som är bra att känna till om Pokémons GO. Jag kan inte garantera att all info är 100% korrekt, men det mesta verkar stämma enligt min erfarenhet av spelet.
Starta appen
Du får i början göra inställningar över hur du vill att din Pokémon tränare ska se ut, om det ska vara en kille eller tjej, vad den ska heta osv. I början är det enklast att gå till de blå symboler (PokeStops) som finns på kartan (bor du på landet kan det vara ont om dem – synd, men då blir det svårt att spela spelet utan att betala för all utrustning du behöver). På vägen mellan dem kommer du att stöta på Pokémons och då fångar du dem med de Pokebollar du fått som belöning från PokeStops. De flesta Pokémons du fångar kommer du att byta mot godis (i spelet, inte på riktigt), så du behöver inte bekymra dig om du har fångat en Pokémon tidigare eller inte. Fånga allt du hittar!
Så här ser min Pokemontränare ut.
Pokémons
Det finns 151 olika Pokémons och genom att samla olika Pokémons får man mera XP än att samla samma om och om igen. Här finns en lista över de Pokémons som finns med i spelet från början. Man kommer troligen i framtiden att kunna byta Pokémons med varandra, men i nuläget går det inte.
Att fånga Pokémons
När du hittat en Pokémon (den dyker upp på kartan i närheten av dig) klickar du på den för att kunna fånga den. Då kommer den upp på din skärm (i bilden nedan är AR-läget avslaget; läs mer under AR för att förstå varför).
Genom att trycka och hålla ner fingret på Pokebollen dyker det upp en ring på den Pokémon du försöker fånga. Färgen visar hur svårt det är att fånga den. Grönt är lättast och rött är svårast (grön, gul, brun, röd). Ju mindre ringen är, desto lättare är det att fånga en Pokémon, så försök tajma så bra du kan. Även om du lyckas fånga en Pokémon kan den rymma från bollen och då är det bara att kasta en ny boll. Man kan locka Pokémons med hallon för att lättare kunna fånga den. Klicka på symbolen för din väska nere till höger för att komma åt föremål som t ex hallon. När du levlar upp kommer du så småningom att få bättre pokemonbollar. Använd dessa för att fånga Pokémons som är svårare att fånga.
Det finns en variant man kan använda för att kasta bollar som oftast ger bonuspoäng. Här kan du se en youtubevideo hur man gör.
Fångad!
När man kastar Pokemonbollen och fångar en Pokémon kan man få extrapoäng för bra kast.
- Curve boll – 10 poäng (sätt spinn på bollen innan du kastar och landa den i cirkeln)
- Nice – 10 poäng (landa i stor cirkel)
- Great – 50 poäng (landa i medium cirkel)
- Excellent – 100 poäng (landa i liten cirkel)
Du samlar unika Pokémons i ditt Pokedex (sker automatiskt när du hittar eller kläcker en som du inte har från tidigare).
För varje Pokémon du fångar får du stardust och godis. Godiset du får är unik för varje typ av Pokémon och används till att evolva dem samt power up.
100 stardust och 3 godis är belöningen för att fånga en Pokémon (utöver XP).
När du i spelet klickar på en av de Pokémons du samlat får du upp information om den.
Cp står för Combat Points och är en del av hur bra den är när det gäller att slåss på gym. Högre CP är bättre. När din Pokémontränare levlar upp kommer du att hitta Pokémons med högre CP. Den vita halvbågen ovanför Venonat visar hur mycket den kan utvecklas (genom Power up).Den på bilden har nästan nått halvvägs, vilket betyder att den kan utveckals (men slösa inte stardust och godis på att utveckla Pokémons med lågt CP. Du kommer att behöva resurserna senare för att utveckla dina starka Pokémons (som du får när du levlat upp).
Under Venonat finns HP som är hälsopoäng (healt points), d v s hur mycket stryk den tål innan den dör. Även här är självklart en högre siffra bättre.
Du ser även hur mycket stardust du har och hur många godis av rätt sort (i det här fallet Venonat) du har som kan användas till evolve och Power up.
Varje Pokémon har två olika attacker. Dessa finns beskrivna under evolve. Attackerna används när man slåss med andra Pokémons på ett gym.
Längst ner finns ”transfer”. Det innebär att du byter en Pokémon mot en godis (samma sorts godis som den Pokémon du byter in). På det sättet kan du omvandla de Pokémons du fångar som du inte vill ha till godis som i sin tur kan användas till evolve och för att få XP (gärna i kombination med att du använder ett lucky egg).
Pokémons hör till olika typer (t ex eld, vatten, is, elektrisk, spöke etc). När man slåss i gymmen har detta betydelse. Det påverkar också var de spawnar. Nära vatten får man många Pokémons som är vattenPokémons.
AR (Augmented Reality)
I Pokémon GO dyker digitala figurer (Pokémons), digitala PokeStops och gym upp på din mobilskärm. Du kan interagera med dem. När det gäller att fånga Pokémons föreslår jag att du stänger av AR-läget (finns ett litet reglage på höger sida av skärmen) som använder kameran för att projicera den Pokémon du försöker fånga mot det som syns genom kameran. Det finns tre olika anledningar till detta:
- Kameran drar batteri och batteri är något som förbrukas rejält när du spela Pokémon GO.
- Det är lite lättare att fånga Pokémons när man inte använder kamerafunktionen.
- När du är på platser med många människor slipper du hålla upp mobilkameran mot dem. I det andra läget kan du ha mobilkameran vänd mot marken när du fångar en Pokémon.
Batteri
Pokémon Go förbrukar batteri snabbare än man skulle önska. Några tips för att hantera det problemet:
- minska ljusstyrkan på skärmen
- ställ in energisparläge i Pokémon GO appen
- Ha fulladdad mobil när du börjar
- Ta med (eller köp om du inte har) en powerbank. Med den kan du ladda mobilen under tiden som du spelar.
Avstånd till Pokémons
En kille i USA gjorde tester för att ta reda på hur långt avstånd ett fotspår, två fotspår och tre fotspår motsvarar. Det han kom fram till var:
inget fotspår < 40 meter
ett fotspår 40-60 meter
två fotspår 60-90 meter
tre fotspår >90 meter (kan vara upp emot 1 km…)
Pokemons som är i närheten. Antalet fotavtryck visar om den är nära eller långt borta.
I nuläget är den funktionen avstängd i Pokémon GO, troligen för att minska belastningen på servrarna, men förhoppningsvis aktiveras den igen så småningom. Just nu är det således 3 fotsteg till alla Pokémons, så det går inte att hitta dem genom att se när man närmar sig respektive kommer längre ifrån en specifik Pokémon.
Ägg
Man kan få ägg som belöning från PokeStops. Dessa kan man lägga i en äggkläckningsmaskin och efter att man gått rätt sträcka kläcks äggen. Distanserna är 2 km, 5 km och 10 km. Då äggen är ett bra sätt att få Pokémons som inte är så vanliga i ditt närområde rekommenderar jag att du kläcker så många ägg som möjligt. Det finns äggkläckningsmaskiner (som kan användas 3 gånger innan de förstörs) i affären och du har en som går att använda för evigt i din ryggsäck. Du får inte förflytta dig för fort för att du ska tillgodogöra dig sträckan du förflyttar dig, så att åka bil eller tåg fungerar inte (utom i bilköer).
Äggkläckningsmaskin. När man gått 5 km kläcks ägget och man får en Pokémon.
Man kan bara ha 9 ägg och enda sättet att få nya är att kläcka de man redan har. En stor fördel med att kläcka ägg är att man förutom att få en Pokémon får stardust och godis. Jag vet inte exakt hur mycket man får, men jag har fått från 500 stardust och 7 godis (från 2 km ägg) till 3200 stardust och 32 godis (från 10 km ägg).
Uppe till höger ses stardust och godis man får när man kläcker en Pokémon från ett ägg.
En översikt över vilka Pokémons som eventuellt finns i olika ägg. Inte helt oväntat är belöningen för 10 km ägg bäst. Bilden kommer från https://rankedboost.com/pokemon-go/tier-list/. Det verkar som man kan få bättre belöningar även i 2 och 5 km äggen, så troligen är det så att det är en högre chans till bättre belöning enligt följande 10 km > 5 km > 2 km, men det verkar finnas ett inslag av slump även här.
PokeStops
På kartan ser du blå ikoner. Det är PokeStops. När du närmar dig en PokeStop ändrar den utseende och du kan då klicka på den för att ta den.
På bilden ovan är en PokeStop redan tagen (annan färg) och en reda att ta (den blåa närmast Pokémontränaren).
Klicka på den PokeStop du vill ta. När den ser ut som ovanstående bild drar du med fingret i sidled (swipe) så börjar bilden rotera. Efter en stund kommer belöningen som små bubblor. Klickar du på x i nederkant stängs PokeStop ner och du får belöningen samt 50 XP.
Har man tur kan en PokeStop innehålla massor med belöningar!
Följande belöningar kan man få från PokeStops (innan du blir level 5 får du bara pokebollar och ägg):
- Pokeball —den vanligaste belöningen. Samla på dig så du har tillräckligt många så du kan fånga alla Pokémons du hittar.
- Potion — Används till att återhämta dina Pokémons efter de har slagits i gym.
- Hallon — Gör det lättare att fånga Pokémons (ge ett hallon innan du kastar en pokeboll).
- Revive — Återupplivar en Pokémon som förlorat en gymfight.
- Lucky Ägg — När du aktiverar ett ägg får du dubbel XP under 30 minuter.
- Ägg — Ett ägg som blir en Pokémon om du går 2, 5 eller 10 km (beroende på ägget).
Lure
Man kan öka spawnraten hos Pokemons genom att sätta en lure på en PokeStop. Denna varar i 30 minuter och lämpligast görs det om det finns 2 eller flera PokeStops nära varandra. Sätter man en Lure på varje PokeStop kan man sätta sig i mitten i 30 minuter och fånga de Pokémons som dyker upp. Det är ett bra sätt att få XP och att få Pokémons som man kan omvandla till godis för att evolva andra Pokémons och därmed få XP. Självklart tar man alla PokeStops så snart deras cooldown är över (brukar ta ca 3-5 minuter innan man kan ta den på nytt) för att få belöningar och mera XP.
På bilden finnns tre PokeStops som alla tre har lure. Ett bra ställe att ta en paus och fånga de Pokémons som dyker upp.
Lucky Egg
Aktiverar man ett Lucky egg får man dubbel XP under 30 minuter. Det bästa sättet att använda den tiden är att evolva sina Pokémons, läs mer under rubriken evolve. En liten symbol uppe till höger visar att ett lucky egg är aktivt och hur lång tid som är kvar med dubbel xp.
Symbolen under kompassen (uppe till höger) visar att ett lucky egg är aktiverat och hur lång tid som är kvar
Evolve/Power Up
En Pokémon som inte har evolvats kan göra det mot en kostnad. Jag föreslår att man alltid kör evolve först och om man är nöjd med sin nya Pokémon (kolla gärna dess IV (Individual Value) här för att se om den är bra eller inte) och de attacker den fått kör man power up. Är man inte nöjd med den har man inte slösat stardust och godis, utan då får man evolva en annan Pokémon istället.
Det finns ett ”påskägg” inbyggt i Pokémon Go. Om man ska evolva Eevee kan de bli tre olika Pokémons. Man kan genom att ändra namn enligt nedan innan man evolvar en Eevee bestämma vilken av dessa tre Pokémons man får.
- Döp en Eevee till Pyro innan evolve så får du en Flareon (röd, eld)
- Döp en Eevee till Sparky innan evolve så får du en Jolteon (gul, elektrisk)
- Döp en Eevee till Rainer innan evolve så får du en Vaporean (blå, vatten)
Jag föreslår att du inte alls använder Power up innan din Pokémontränare blivit så hög level att du börjar ta gym. Även då ska du vara restriktiv med att använda stardust i ”onödan”. Du kommer att behöva dem senare när du blivit högre level, då det kostar över 200 000 stardust att maxa en Pokémon. Du hittar starkare Pokémons ju högre level din tränare är, så är du level 12 och slösar stardust på en Pokémon kommer du när du är level 15 eller 18 att hitta starkare Pokémons, och då är dina förbrukade i onödan. När man kommer en bit över level 20 tar varje ny level mycket längre tid, så då är ett bättre tillfälle att använda Power Up (självklart är detta beroende på hur mycket tid du lägger ner på spelet och vilken level du försöker nå; för att gå från level 30 till level 31 krävs 500 000 XP). Om du vill maxa någon av dina Pokémons är det bra att ta reda på dess IV (individual value) och om de attacker den fått är bra först. Läs mer om detta under avsnitt 3 längre ner.
Levla upp/XP
Man får XP från olika saker. Nedan ser du vilka saker som ger XP.
- Curve boll kast – 10 poäng (sätt spinn på bollen innan du kastar och landa den i cirkeln)
- Nice kast – 10 XP (landa i stor cirkel)
- Great kast – 50 XP (landa i medium cirkel)
- Excellent kast – 100 XP (landa i liten cirkel)
- PokeStop – 50 XP
- Fånga en Pokémon – 100 XP
- Evolve en Pokémon – 500 XP
- Upptäcka en Pokémon man inte sett tidigare – 500 XP
- Kläcka ett ägg – 100 XP per km (2 km = 200 XP, 5 km = 500 XP, 10 km = 1000 XP)
- Besegra en motståndar Pokémon – 100 XP
- Tömma ett motståndargym – 50 XP
- Att slåss i gym mot alierade ger också XP, men mycket mindre än att slåss mot andra lags Pokémons.
Det effektivaste sättet att levla upp snabbt är att samla på sig massor med godis för de Pokémons som kostar 12 godis att evolva (se till att du även har tillräckligt många Pokémons av varje sort som du kan evolva (ex du har 48 candy = du behöver 4 Pokémons av den sorten (som kostar 12) att evolva). Aktivera ett lucky egg (som ger dubbel XP under 30 minuter) och under den tiden evolvar du så många Pokémons som du kan. Har du möjlighet så tajma även så att du kan kläcka några ägg under dessa 30 minuter. Blir det tid över nyttjar du självklart den till att samla XP som vanligt (men nu får du dubbelt så många).
Medaljer
När man gjort vissa prestationer (t ex samlat ett visst antal Pokémons av en typ) får man medaljer. Dessa har ingen praktisk betydelse och ger ingen fördel i spelet.
Lag
När man nått level 5 får man tillgång till gymmen. Man får då välja vilket lag man vill tillhöra. Det finns tre lag att välja mellan:
Gul – Team Instinct
Blå – Team Mystic
Röd – Team Valor
Det spelar egentligen igen roll vilket lag man tillhör, men om man vill spela med sina kompisar är det bästa att man väljer samma lag (färg). Pokémon GO är nämligen ett spel som passar ypperligt att spela tillsammans och är man i samma lag kan man hjälpas åt att överta ett gym.
Endgame
När du blivit varm i kläderna och levlat upp inser du att det är gymmen (samt att fortsätta levla upp och samla de Pokémons du inte har) som blir det intressanta i spelet. Då du kan ha Pokémons i 10 olika gym (de som är placerade i gym går inte att använda för att slåss med) och ha 6 Pokémons som du slåss med innebär det att 16 st riktigt bra Pokémons är intressanta att ha i sin samling.
Gym
För att kunna gå in i ett gym måste du ha uppnått level 5 och du måste välja ett lag (se rubriken lag ovan).
Gymmet syns tydligt på kartan (bakom de två PokeStops som för tillfället har lure). Man kan utläsa vilken level gymmet har (genom att titta på hur många våningar det är) samt vilket lag (färg) som äger det för tillfället.
Det finns två olika typer av gym (beroende på vem som äger det just nu):
- vänliga gym (ägs av samma lag (färg) som du är).
- fientliga gym (ägs av något av de andra två lagen)
Man kan slåss i bägge sorterna, men av olika anledning och med olika belöning.
Ett gym har en prestigenivå som från början (när man tar ett gym) är 2000 och level 1. Genom att slåss mot vänliga gym kan man öka prestigenivån. Vid vissa prestigenivågränser öppnas fler platser i gymmet, så det kan vara upp till 10 Pokémons (från olika tränare) i ett gym. Gymmet har då nivå 10. Alla som har en Pokémon i ett gym får en belöning i affären. Om du vill ta över flera gym (eller få in flera Pokémons i olika vänliga gym), gör det innan du hämtar din belöning i affären. Belöningen kan bara hämtas ut med 21 timmars mellanrum.
Man får stardust och coins som belöning för att ha Pokémons i gym (500 stardust/gym och 10 coins/gym).
När man öppnar ett gym ser man vad det heter, vilken nivå det är på (i det här fallet level 3, d v s det kan vara 3 Pokémons från samma lag (färg) i gymmet. Då jag är röd är det här ett vänligt gym. Prestigenivån är 4118/8000. För att få gymmet till level 4 måste prestigenivån upp till 8000 (då öppnas plats för en Pokémon till i gymmet). För motståndare som vill ta över gymmet ska prestigenivån ner till noll.
Ett fientligt gym (ägs av ett annat lag). Gymmet är level 7 och har en prestigenivå på 21973. Genom att scrolla i sidled kan man se vilka Pokémons som är i gymmet så man vet om det är någon idé att slåss mot dem eller inte.
Genom att slåss mot fientliga gym kan man minska prestigenivån på gymmet. Får man ner den till noll kan man ta över gymmet (det blir då neutralt och den förste som lägger in en Pokémon i gymmet tar över det). Man får även XP om man vinner mot de Pokémons som är stationerade på gymmet, så när man kommit upp i nivå på sin Pokémontränare kommer man att spendera mer tid på att ta över (och försvara) gym för att öka sin XP.
Man får ha 6 st Pokémons med sig när man slåss mot ett fientligt gym (men bara en när man slåss mot ett vänligt gym). Faoritmarkera de Pokémons du vill att ska medverka fighten. I början väljer man de som har högst CP, men när man får många med hög CP får man titta mer på deras HP och vilka som är bra på att slåss mot de Pokémons man möter.
När man slåss kan man göra tre olika saker:
- Basic attack – görs genom att klicka med fingret
- Parera en attack – görs genom att swipa åt endera sidan
- Specialattack – när mätaren är full håller du ner fingret på skärmen. Specialattacker ögr större skada, så parera motståndarens specialattacker!
Här finns en sammanställning över vilka typer av attacker som är bra mot varandra. Planera vilka Pokémons du ska använda för att besegra motståndarna. Du kan ju se vilka motståndare du kommer att möta!
De pokémons som tack vare högt HP är bra när det gäller att försvara ett gym
Huvudsyftet med gymmen är att samla coins (och stardust) som du kan använda i affären och att få XP. Att det även är prestige över vilket lag som äger ett gym är bara en ren bonus.
Cykla
Om du väljer att cykla när du spelar Pokémon GO föreslår jag att du köper en mobilhållare för cykelstyre, så att du kan sätta fast mobilen på styret och att du därmed kan hålla bägge händerna på styret. Tänk på att stanna på ett säkert ställe när du gör saker i spelet så du inte råkar ut för en olycka. Kom även ihåg att du inte får cykla för fort om du vill tillgodogöra dig sträckan du cyklar till att kläcka dina ägg.
Buggar
Det finns i nuläget en del buggar som du kommer att råka ut för många gånger. Här kommer några av dem som jag stött på oftast hittills:
Servern är överbelastad och det är svårt att komma in. Ibland känns det som det är en ut, en in.
När du fångat en Pokémon fryser spelet. Vänta tills den vita symbolen uppe till vänster försvunnit (kontaktsökning till servern). Kommer du inte vidare då är det bara att starta om spelet.
Just nu fungerar inte avståndet till Pokémons, utan Pokémons i närheten har alla tre fotavtryck.
En annan ”bugg” är att de får tillgång till hela ditt Googlekonto när du loggat in med Google. En lösning på det är att skaffa ett Googlekonto som man inte har något på och använda det kontot när man loggar in (men då ska man känna till det innan man börjar spela eller innan man hunnit levla upp en karaktär långt).
Del
Varje Pokémon har ett värde för uthållighet, attack och försvar. Dessa är i grund och botten samma för alla Pokémons av samma sort (t ex alla Vaporeons har 260, 186 och 168 i grundvärde), men utöver dessa grundvärden tillkommer en bonus på 0-15 poäng. Dessa bonuspoäng kallas IV (Individual Value). Den bästa Pokémon har således 15 + 15 + 15 bonuspoäng och är då 100% perfekt (jämför med genetisk variation). Detta är intressant att veta för att satsa på att utveckla de Pokemons som har bäst potential. Du kan läsa mer om detta och hitta länkar till IV kalkylator här. Tänk även på att olika attacker är olika bra och helst vill du ha en Pokémon med bra IV och bra attacker. Här finns en tråd på Reddit som beskriver vilka attacker som är bäst för olika Pokémons.
Här finns en lista med max CP som varje Pokémon kan få. Ju högre level du är, desto högre CP kan en Pokémon få (åtminstone tills du är level 30). Här finns en lista sorterad från högsta till lägsta CP. Här finns en länk till en sida som i sin tur länkar till ett Googledokument där man kan se vad olika användare fått för värden på CP när de evolvat olika Pokémons.
Pokémons har specialattacker som man kan använda när man slåss i gym. Alla dessa är olika bra och har olika lång cooldown. Hur mycket dps (damage per second) de verkligen gör kan du hitta här.
Är servern uppe eller inte? Här hittar du info om nuläget. Man kan även (till iOS) ladda ner appen Poke status som visar infon i notiscenter (efter att du tillåtit den att visas bland notiserna).
För den som vill nå så hög level som möjligt i spelet kommer här lite info som kan vara bra att känna till:
Total XP som krävs för att nå en viss level (inte XP för att levla upp en nivå, utan totalt för att gå från level 1 till önskad level):
Level 7 21 000 XP
Level 20: 210 000 XP
Level 30: 2 000 000 XP
Level 40: 20 000 000 XP
Om det tar en vecka för dig att nå level 20 tar det 666 dagar (ca 1,8 år) att nå level 40 om du i genomsnitt tar lika många XP per dag (man får inte mer XP för att man är högre level förutom att man lättare kan få XP från gym).
Här är en sammanställning över information som man hittat genom att studera koden i spelet. Här kan man få reda på bl a om det finns en cap för ägg eller om de blir bättre och bättre, maxnivå på din tränare, om det finns en cap för vilda pokémons, att det tar 5 miljoner XP att gå från level 39 till 40, att det finns kod för bättre inkubatorer mm.
Här finns en sammanställning över olika Pokémontyper (vatten eld, gräs etc) och var man lättast kan hitta de olika typerna och här är en sammanställning över styrkor och svagheter hos de olika typerna.
Den som vill hitta snygga bilder på på olika Pokémons kan börja här.
Lycka till med ditt Pokémonsamlande och att levla upp din tränare. Kanske ses vi vid en PokeStop eller ett gym någon dag!
Hur får man pokebollar?
Besök PokeStops. De ger bl a bollar som belöning.
Hur kan jag se hur många pokenballs jag har, eller hur många ägg, hallon etc?
Om du klickar på pokemonbollen längst ner i mitten och sedan på ”items” ser du hur många av de olika föremålen du har.
Alla små bollar runt mig/min avatar, som man kan klicka på så de reagerar/”sprängs”, vad har de för funktion?
Vet inte vad du syftar på och kan därmed inte svara. Är det pokestops du menar? I så fall får du föremål som du har nytta av i spelet från dem.
Om rutan längst ner till höger som indikerar pokemons i närheten är tom. Är det fel på serven då? Promenerade en ordentlig bit (2 km) och det dök inte upp en enda pokemon. Poker stops funkade dock.
Ibland finns det inga Pokemons i närheten och då är den tom. Ibland får man inte kontakt med servern. Då ser du en vit ikon uppe till vänster som indikerar detta (att den försöker få kontakt med servern).
Hur startar jag en lure på ett pokestop? Är i level 19 (har aldrig varit på något gym etc om de nu har någon betydelse).. När jag går in i ryggsäcken kan jag starta lucky ägg och insence men inget lure.. Min fråga är alltså varför jag inte kan starta en lure och hur ska jag göra för att få starta en lure samt hur startar jag en lure på ett pokestop??
Lure använder man i gymmen (inte i pokestops). I varje gym finns en ”slot” för lure och där kan man lägga in en från sin inventory (eller om det redan finns en lure står det vilken spelare som placerat ut en lure).
Det här spelet ser så kul. Kommer att introducera den till mina elever. Tack för att informera om detta.
Pokémon Go är ju trevligt som tusan, just nu har ju generation 4 släppts och i övriga Pokémon världen väntar generation 8 runt hörnet 😀