Tjänster på nätet och appar som gör att man kan rita och skapa tillsammans är tema för del 6 i serien Tips på IKT i skolan.
Aww App (http://awwapp.com/) En webbaserad tjänst som är en whiteboard som man delar med andra, d v s man kan tillsammans rita och skapa bilder. Fungerar på dator, platta och smartphone.
Ingen installation krävs. Är väldigt enkel och därmed lämplig för yngre barn. Det finns 3 tjocklekar på pennan man ritar med och man kan välja olika färger samt skriva text.
Draw it live (www.drawitlive.com/) En webbaserad tjänst där man delar en arbetsyta och på den kan man rita tillsammans. Man delar webbbadressen (URL) med de andra som man vill samarbeta med. Det finns betydligt fler inställningar än i Aww app och man kan rita geometriska figurer (linjer, rektanglar och ellipser). Dessa är lätta att flytta dessa om de hamnar på fel ställe. Det finns en inbyggd chatfunktion, så de som samarbetar kan skriva meddelanden till varandra.
Cosketch (www.cosketch.com/) Är en blandning av Aww App och Draw it live när det gäller vad man kan göra i programmet.
Flockdraw (http://flockdraw.com/) En webbaserad tjänst där man delar en arbetsyta och på den kan upp till 10 personer rita tillsammans.
Det finns ett galleri där man kan titta på sådant som andra skapat och det finns en del riktigt ambitiösa bilder i galleriet.
SyncSpace En app till både iOS och Android. Finns en begränsad gratisversion om man vill testa programmet. Tyvärr kostar fullversionen 149 kr.
Scribblar (www.scribblar.com/) Väldigt begränsad i gratisversionen (2 användare/rum, 1 rum, max 5 sidor/dokumnet, max 3 mb/fil). Finns i betalversioner från 9-39 dollar/månad. Kräver registrering. Innehåller funktioner som t ex en editor för ekvationer. I betalversioner finns även koppling till Wolfram Alpha. Man kan även spela in ljudkommentarer.
Netsketch En app till iOS. (www.netsketchapp.com/) Rita med vektorer.
Gratis (just nu?).
Är en bra idé, men det är inte lätt att rita snyggt med fingret på en iPhone, så det blir inte lika bra i praktiken som det låter i teorin.
Scriblink (www.scriblink.com/) Ett javabaserat verktyg. På Mac går det inte att köra verktyget i Chrome (p g a en insticksfil som är 64 bitar), men det går att köra i andra webbläsare. Verktyget innehåller en del matematiska operationer samt möjlighet att ladda upp bilder. Ritverktyget har goda inställningar in vad gäller färg och bredd på linjer. Det går att skriva text och specialsymboler.
Cacoo (https://cacoo.com/) Kräver registrering. Ett verktyg att jobba tillsammans med att skapa diagram, mindmaps mm. Innehåller liksom de andra tjänsterna ritverktyg. Det finns många olika mallar, t ex SWAT-diagram, Venn diagram mm. Innehåller även en hel del clipart och geometriska figurer som är sorterade på ett tydligt sätt. Man bjuder in andra användare via deras mailadress. Verktyget innehåller mycket mer än de andra verktygen gör. Det är gratis att använda för upp till 15 personer och man kan göra upp till 25 sidor. Alla mallar som ingår gör att det är ett bra och tämligen lättanvänt verktyg. Rekommenderas!
Twiddla (www.twiddla.com/) En onlinetjänst som innehåller möjligheten att rita, infoga geometriska figurer, infoga bilder, hemsidor eller dokument som man sedan kan rita på. Det finns en testfunktion som de kallar ”Sandbox” där man kan gå in och testa verktyget. Tyvärr är gratisversionen tidsbegränsad, så vill man använda verktyget är man tvungen att betala minst 9 dollar i månaden.
Det finns många andra program som bygger på att man ska samarbeta, men de får bli ett eget inlägg. Här har jag fokuserat på de som innehåller moment där man ritar.