IKT i skolan, del 5: Digitala genomgångar/synliggör lärandet

När man jobbar med appar i undervisningen finns det två olika huvudtyper av appar. Den första kategorin är de som är väldigt specialiserade och som gör i stort sett en sak. Det kan vara en app som hjälper dig att lära dig glosor i ett språk eller en miniräknare som hjälper dig att få reda på svaret på en matematisk operation (appen myscript calculator ska du testa om du inte gjort det). Den andra typen av appar är bredare och kan användas till många olika saker/i olika ämnen. Det finns inget som säger att den ena typen är bättre/sämre än den andra utan det beror helt och hållet på vad du behöver använda den till. För utveckling på lång sikt förordar jag dock att man försöker använda appar (och program) som hör till den senare kategorin så mycket som möjligt, då de möjliggör en utveckling och nya infallsvinklar som ger ett mervärde på sikt. Eleverna kommer dessutom att komma på nya användningsområden som du själv inte kommit på.

Digitala-genomgangar

I del fem av Tips på IKT i Skolan kommer det att handla om appar som lärare och elever kan använda sig av för att synliggöra lärandet samt för att ha digitala genomgångar (som t ex kan användas vid ”flippade” lektioner) som man kan filma. Observera att dessa verktyg är minst lika användbar för eleverna som för lärarna. Man kan låta eleverna med hjälp av dessa förklara olika moment i undervisningen som andra elever sedan kan ta del av.

Nedanstående appar finns till iPad. Tyvärr vet jag inte vilka av dem som är tillgängliga även till android.

 

nearpod icon 300

Nearpod (www.nearpod.com/)

En app som även går att använda på PC/Mac. Läraren laddar upp en presentation (som pdf; de flesta presentationsprogram idag kan spara en presentation som pdf). Nearpod skapar en presentation från din pdf. Läraren kan lägga till interaktioner i presentationen såsom undersökningar, öppna frågor, flervalsfrågor, videofilmer och moment där eleverna ska rita på bilder. När läraren visar presentationen syns den på elevernas skärmar (genom att de matat in en pinkod som genereras i lärarens presentation). På lärarens skärm syns både presentationen som eleverna ser samt miniatyrer av de bilder som är med i presentationen, vilket underlättar för läraren. När eleverna interagerar genom att svara på frågor etc så får läraren direkt upp statistik på sin skärm och kan därmed t ex i realtid kolla hur många elever som förstår en genomgång etc. Appen är gratis, men lärarkontot har begränsningar i gratisversionen. Gratisversionen är dock tillräcklig för att testa funktionerna så man vet om man vill uppgradera till betalversionen. Det finns även skollicenser. Jag har testat appen en del och gillar den skarpt. Rekommenderas!

 

Educreations logo 400 300

Educreations app (www.educreations.com/)

En interaktiv whiteboard som kan användas för att spela in det det som sker på skärmen (i programmet) Man kan använda vit/linjerad/rutad/koordinatsystem eller en bild som bakgrund. Du kan rita i 10 olika färger på skärmen och lägga till ljud till det du ritar. Appen är enkel att använda och därför lämplig som första app om man villl börja filma genomgångar.

Är gratis.

 

Explain everything logo 234

Explain everything app (www.explaineverything.com/)

En interaktiv whiteboard som påminner ganska mycket om Educreations. Explain everything klarar fler format än educreations när du vill importera material att jobba med. Man kan lägga in filmat material i Explain everything och det finns fler inställningar än i Educreations om man vill kunna göra mer avancerade saker.

Kostar 22 kr.

 

ASK 3 logo 225

Ask 3 app (www.techsmith.com/ask3.html)

En app som underlättar samarbete i digital form. Man kan kommentera andras inspelningar (som de delat) genom att skriva text eller genom att spela in videokommentarer.

Är gratis.

Kräver registrering.

 

doceri-app logo 268

Doceri app (http://doceri.com/)

Ytterligare en app som är en digital whiteboard. Kan samarbeta med dator (både mac och PC fungerar) om man installerar Doceri desktop. I och med att man kan jobba med Doceri på sin dator kan man på ett exempelt sätt t ex öppna en presentation på datorn och lägga till handritade pilar, cirklar etc i varje bild i presentationen och sedan spela in presentationen med de handritade elementen. Det går även att spela in tal till bilderna.

Är gratis, men har köp inuti appen (38 kr för att ta bort ”watermark”).

 

Explain a website logo 175

Explain a website app

Låter dig filma dina handlingar när du är inne på en websida och du kan således guida eleverna genom hur de ska göra när de går in på en särskild sida på nätet som du använder i undervisningen. Appen är gjord av de som gjort Explain everything.

Kostar 7 kr.

 

teach-knowmia logo 250x250

Knowmia Teach App (www.knowmia.com/teachers)

En gratisapp som är en interaktiv whiteboard. Publicering sker på knowmia.com där det finns över 15 000 inspelningar som andra gjort (uppdelat ämnesvis, men är på engelska). Då appen är gratis rekommenderar jag att man testar den. Många av konkurrenterna kostar en slant, men med tanke på vad man får för pengarna så är de tämligen billiga.

Gratis.

 

Doodlecast pro logo 175

Doodlecast pro app (http://doodlecastpro.com/)

Precis som de andra apparna handlar det om att spela in det som sker på skärmen. Själva framhäver de att de är bra på att jobba med PDF, vilket innebär att ala program som kan skapa en pdf (vilket många program kan göra idag) är lämpliga att använda tillsammans med Doodlecast pro (ex du gör en presentation i ett presentationsprogram; exportera presentationen som pdf och använd sedan din pdf i Doodlecast pro).

Kostar 28 kr.

 

showme_app ikon 175

Show Me app (www.showme.com/)

Påminner väldigt mycket om Educreations.

Är gratis, men har köp inuti app.

 

screenchomp ikon 231

Screenchomp app 

En gratisapp som är enkelt uppbyggd, vilket gör att den går att använda längre ner i åldrarna jämfört med några av de andra apparna jag beskrivit.

Är gratis.

 

Belkin Stage app

Gratis, men köp i app för att låsa upp videoinspelning (kostar 15 kr).

8 Comments

  1. Daniel Plastrougi

    Hej Johan!

    Fin blogg du har!

    Jag delar med mig ett tips. Nearpod till iPad. Kolla in den. Vi använder den på skolan och det är ett verktyg för att hålla lektioner med. Eleverna bjuds in till din session där läraren skickar ut info till elevernas paddor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *